Dienstag, 31. März 2020
Braised Tempeh with spinach and green asparagus (Slowly veggie)
- 125g brown sugar
- 1-2 tbsp soy sauce
- 300g tempeh
- salt
- 5 tbsp (vegetarian) fish sauce
- 5 tbsp rape seed oil
- 250ml vegetable broth
- 3 star anise
- 350g green asparagus
- 250g spinach
- 4 spring onions
- 1 garlic clove
- 15g fresh ginger
- 1 tbsp corn starch
- pepper
- 1-2 tbsp lime juice
- 1 tsp sea salt flakes

(1) Boil down super and 80ml of water into a thin sirup. Add soy sauce and let cool.
(2) Cut tempeh in 1 inch pieces and mix with sirup, salt, 4 tbsp fish sauce. Put into a freezer bag and marinate for 1 hour.
(3) Remove tempeh from marinade, dry with kitchen paper, save marinade. Heat 2 tbsp of oil in a roasting tin and brown tempeh from all sides. Add salt, marinade, 250ml water, broth and star anise and roast for an hour on low/medium heat with the lid on, turning tempeh several times.
(4) In the meantime, trim asparagus, wash and dry spinach, clean and half spring onions, finely cube garlic and ginger.
(5) Remove tempeh from roasting tin, bring the sauce to a boil and thicken it with corn starch dissolved in some cold water, season with pepper and remainig 1tbsp fish sauce.
(6) Heat 2tbsp of oi, add asparagus and spring onions and fry for 5 min. Remove from pan, heat 1tbsp oil in the same pan and fry spinach for 2 min. Add asparagus, spring onions, garlic and ginger, fry for 1 min. Add salt, pepper and lime juice. Springle with sea salt and serve with tempeh and sauce.

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Sonntag, 22. März 2020
Natürliches Antibiotikum
- 700 ml Apfelessig (Bio und naturtrüb)
- 25 g Knoblauch – schälen und reiben
- 70 g Zwiebeln – schälen und fein würfeln
- 17 g frische Pepperoni/Chili (ca. 2 Stück) – und zwar die schärfsten, die Sie finden können – kleingeschnitten
- 25 g frischer Ingwer – waschen und fein reiben
- 15 g frischer Meerrettich – schälen und fein reiben
- 27 g frische Kurkumawurzeln – waschen und fein reiben
- ¼ TL schwarzer Pfeffer aus der Mühle
- 2 EL Blütenhonig

(1) Geben Sie – bis auf den Apfelessig – alle Zutaten zusammen in eine Schüssel und mischen Sie sie gründlich.
(2) Füllen Sie die Mischung in ein Einmachglas und giessen Sie den Apfelessig dazu, sodass der Inhalt gut bedeckt ist. Schliessen Sie das Glas und schütteln Sie es kräftig.
(3) Stellen Sie das Glas anschliessend zwei Wochen lang an einen kühlen und trockenen Platz. Schütteln Sie es während dieser Zeit mehrmals täglich. Die Wirkstoffe aus Knoblauch, Chili etc. gehen auf diese Weise in den Essig über.
(4) Nach zwei Wochen giessen Sie den Essig in eine Flasche ab. Um so viel Flüssigkeit wie möglich zu gewinnen, pressen Sie den Mix im Glas so stark es geht zusammen, z. B. mit einem Löffel oder einem Stampfer. Sie können den Mix auch in ein sauberes Baumwolltuch geben und dieses gut ausdrücken.
(5) Den Mix können Sie ab sofort in sehr kleinen Mengen als Gewürz zum Kochen verwenden. Die Flüssigkeit hingegen ist Ihr neues, selbst gemachtes natürliches Antibiotikum.

- Nehmen Sie täglich 1 EL vom natürlichen Antibiotikum, um Ihr Immunsystem zu stärken und Erkältungen zu bekämpfen. Geben Sie diese Dosis am besten in ein Glas Wasser (150 ml).
- Erhöhen Sie die Dosis langsam jeden Tag ein bisschen, bis Sie insgesamt die Menge eines kleinen Likörglases erreichen, das Sie ebenfalls mit Wasser verdünnen.
- Wenn Sie gerade gegen eine ernsthaftere Krankheit oder Infektion kämpfen, nehmen Sie 1 EL der Antibiotika-Mischung fünf- bis sechsmal pro Tag (wiederum mit Wasser verdünnt) – je nach Verträglichkeit vor, zu oder nach den Mahlzeiten. Die Wirkung ist auf leeren Magen stärker, doch verträgt dies nicht jeder.
- Als Kur (zur Prävention oder bei Krankheit) könnte man das Mittel beispielsweise 14 Tage lang nehmen, dann eine vierwöchige Pause einlegen und es erneut 14 Tage lang nehmen.

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Beer Bread
- can of warm beer
- 3 cups of flour
- 1/4 cup of sugar

Bake at 180 degrees C, 40 - 60 minutes.

(Note: I have not tried this yet!)

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Sonntag, 15. März 2020
Easy Tofuhack (Vegan World)
- 250g Tofu
- 100ml milde Gemüsebrühe
- 4 Stängel Petersilie, fein geschnitten
- 1 kleine Zwiebel, gewürfelt
- 2 EL Sojasauce
- 1-2 EL Tomatenmark
- 1 EL Apfelessig
- 2 EL Olivenöl
- Salz
- frisch gemahlener Pfeffer

(1) Tofu mit der Hand zerkrümeln.
(2) Brühe, Essig und Sojasauce mischen
(3) Eine beschichtete Pfanne stark erhitzen, Tofukrümel hineingeben und Olivenöl drüber träufeln. Tofu in 3-4 Minuten braun braten.
(4) Zwiebelwürfel dazu geben und alles weitere 2 -3 Minuten braten, bis Zwiebel und Tofu gebräunt sind.
(5) Tomatenmark dazugeben und 30 sek mitbraten, dann mit der Essig-Mischung ablöschen, Petersilie dazugeben, mischen und Flüssigkeit bei starker Hitze verkochen lassen.
(6) Tofu noch mal kurz nachrösten und mit Salz und Pfeffer abschmecken.

Tips:
- kann auch mit Rotwein abgeschlöscht werden
- Pasta: je 1 EL fein gehackte Kapern und Oliven oder saftige getrocknete Tomaten zum Tofuhack geben und mit Vollkornpasta und einem Schuss (pflanzlicher) Sahne mischen
- Masala Style: Zusammen mit Tomatenmark 1 EL Currypulver oder Masala-Gewürz dazu geben, Gewürze 30 sek mitrösten, mit Kokosmilch statt Brühe ablöschen und mit einem Spritzer Limettensaft, Salz und Pfeffer abschmecken. Zu Reis servieren.
- Rouladen: Fertiges Hack mit 100g fein gehacktem KimChi mischen und mit 1-2EL Semmelbröseln binden. Kohlblätter damit füllen und diese in der Pfanne anbraten. mit (Süss)Kartoffelpüree und Joghurt-Knoblauch-Sosse servieren.

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Naan (Internet)
- 1 cube fresh yeast
- 1 tsp sugar
- 1/2 cup water
- 2 1/2-3 cups flour, divided
- 1/2 tsp salt
- 1/4 cup olive oil
- 1/3 cup plain yogurt
- 1 large egg

(1) In a small bowl, combine the yeast, sugar and water. Stir to dissolve then let sit for a few minutes or until it is frothy on top. Once frothy, whisk in the oil, yogurt, and egg until evenly combined.
(2) In a separate medium bowl, combine 1 cup of the flour with the salt. Next, pour the bowl of wet ingredients to the flour/salt mixture and stir until well combined. Continue adding flour, a half cup at a time, until you can no longer stir it with a spoon (about 1 to 1.5 cups later).
(3) At that point, turn the ball of dough out onto a lightly floured surface and knead the ball of dough for about 3 minutes, adding small amounts of flour as necessary to keep the dough from sticking. You'll end up using between 2.5 to 3 cups flour total. The dough should be smooth and very soft but not sticky. Avoid adding excessive amounts of flour as you knead, as this can make the dough too dry and stiff.
(4) Loosely cover the dough and let it rise until double in size (about 1 hour).
(5) After it rises, gently flatten the dough into a disc and cut it into 8 equal pieces. Shape each piece into a small ball.
(6) Heat a large, heavy bottomed skillet over medium heat. Working with one ball at a time, roll it out until it is about 1/4 inch thick or approximately 6 inches in diameter.
(7) Place the rolled out dough onto the hot skillet and cook until the bottom is golden brown and large bubbles have formed on the surface. Flip the dough and cook the other side until golden brown as well.
(8) Stack the cooked flat bread on a plate and cover with a towel to keep warm as you cook the remaining pieces. Serve plain or brushed with melted butter and sprinkled with herbs!

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Matar Paneer (Internet)
- 4 tbsp Vegetable oil plus for frying paneer
- 1 cup Onion Chopped
- 1 cup Tomato Chopped
- 1 inch Ginger Chopped
- 5-6 cloves Garlic
- 2 tsp Green chilli Chopped
- 2 tsp Coriander powder
- 1 tsp Turmeric powder
- 2 tsp Kashmiri red chilli powder
- 1/2 tsp Cumin Powder
- 1/2 tsp Garam masala powder
- 400 g Paneer
- 1 cup Peas Boiled till soft
- Salt to taste
- Fresh coriander for garnishing

(1) Add onion, tomato, ginger, garlic and green chile in a blender and blend to make a coarse paste. Keep aside.
(2) Cut the paneer into small pieces and shallow fry till golden brown.
(3) Heat oil in a pan. Once the oil is hot, add the onion and tomato paste and fry till the masala turns golden brown. Do this on medium heat.
Frying the masala may take up to 15 - 20 minutes. Keep adding little water if the masala turns out dry. Do not compromise on this step otherwise the gravy will taste of raw onion and garlic.
(4) Add coriander powder, turmeric powder, kashmiri red chili powder and garam masala powder and fry for another 2-3 minutes. Add some water if required.
(5) Now add the paneer and peas in the masala along with a cup of water and salt.
(6) Bring the curry to a boil. Cook on low heat for 2-3 minutes.
(7) Garnish with fresh coriander and serve hot with pariah or Naan or rice.

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Paneer (Internet)
- 2l whole milk (will make roughly 350g)
- 6 tablespoons lemon juice

(1) Pour milk into a large pot and bring it to boil over medium heat. Check the milk periodically and give it a stir as you wait for it to boil.
(2) Once milk has boiled, pour in lemon juice. Stir, and you should see the milk curdle immediately. If you don’t, you can add 1 more tablespoon of lemon juice. Let the contents of the pot cool for another 5 to 10 minutes.
(3) Line a colander with a cheesecloth and place the lined colander into the sink. Strain the milk curds through the cheesecloth.
(4) Rinse the curds under cold water to wash out lemon juice.
(5) Gather up the corners of the cloth, twist the cloth so that the soft cheese is in the shape of a ball. Squeeze out the excess water.
(6) Shape the cheese into a disc. Place wrapped the cheese over a plate and weigh it down with a small stack of plates on top. Press the cheese for 1 to 2 hours.
(7) Refrigerate the cheese before cooking with it because it allows the cheese to firm up and decreases the likelihood of it disintegrating.
(8) You can refrigerate the cheese in an airtight container for up to a week. You can also freeze the cheese for up to several months.

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Dienstag, 25. Februar 2020
Drunken Noodles
- Vegetable oil
- 400g firm tofu, cubed and dried
- 400ml vegetable tock
- 3 tablespoon oyster sauce
- 2 tablespoon Asian fish sauce
- 2 tablespoon Sriracha
- 2 tablespoon soy sauce
- 1 red bell pepper, seeded and sliced
- 2 jalapeño, seeded and sliced
- 2 garlic cloves, minced
- 1 red Thai bird chile, minced
- 400g pad thai rice noodles, cooked and cut in half crosswise
- Thai basil leaves
- Lime wedges, for serving

(1) In a nonstick skillet, heat 1/4 inch of oil. Add the tofu and cook over moderately high heat, turning, until crisp, 5 minutes. Drain.

(2) In a bowl, whisk the stock, oyster sauce, fish sauce, chile paste, soy sauce and sugar.

(3) In a large skillet, heat 2 tablespoons of oil. Add the bell pepper, jalapeño, garlic and Thai chile and stir-fry over high heat until fragrant, 2 minutes. Add the noodles and stir-fry until browned, 4 minutes. Add the sauce and toss over moderately high heat, until absorbed. Fold in 1 cup of basil and the tofu. Garnish with more basil and serve with lime wedges.

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Mittwoch, 8. Januar 2020
Crazy Bastard Cauliflower Wings (Crazy Bastard Sauce)
- 1 small head of cauliflower
- 1⁄2 cup all purpose flour
- 1⁄2 cup water
- 1⁄4 tsp sea salt
- 1⁄2 tsp paprika
- 1⁄2 tsp black pepper
- 1⁄2 tsp garlic powder
- 1⁄2 cup breadcrumbs
- 50 ml Ghost Pepper & Mango chilli sauce

(1) Break the cauliflower head into wing-size parts. Mix the dry ingredients together, except the breadcrumbs, and add the water

(2) Mix nicely until the mixture becomes smooth. Start by dipping the cauliflower into the flour mixture and then roll them into the breadcrumbs so they get nicely covered all over.

(3) Bake in the oven, set to 200 celsius, for about 20 minutes. Alternatively you can deep fry them at 180 celsius until crispy brown.

(4) Take them out and toss them into a bowl with the sauce so they get covered all over. Add some agave syrup here too if you like them sweeter.

(5) Return into the oven and bake for another 10 minutes, so the sauce becomes nice and sticky.

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Dienstag, 7. Januar 2020
Caribbean Stir Fry (Crazy Bastard Sauce)
- 1⁄4 of a red bell pepper, sliced
- 1⁄4 of a yellow bell pepper, sliced
- 1⁄4 of a red onion, sliced
- 1 clove of garlic, crushed
- 50 gr of leeks, sliced
- 50 gr of mushrooms, sliced
- 50 gr of carrots, sliced

Stir Fry Sauce:
- 1 tsp of Scotch Bonnet & Caribbean Spices chilli sauce
- 1 tsp of soy sauce
- 1 tsp of Maple Syrup
- 1 tbsp of tomato sauce
- 1⁄2 tsp ginger powder
- 1⁄2 tsp garlic powder

(1) In a very hot pan, start by frying the onions and garlic.

(2) After two minutes you can add the rest of the ingredients and season with some salt and black pepper.

(3) Cook for another 3 minutes and add in the stir fry sauce. Let it all cook for a further minute

(4) Serve with cooked white rice

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Sonntag, 5. Januar 2020
"Streaky Bacon" (Avantgarde Vegan)
For the Bacon

Dry
- 2 & 1/4 cups/300g Vital Wheat Gluten
- 4 tbs Chickpea Flour
- 3 tbs Nutritional Yeast

Wet
- 1 cup/240ml Vegetable Stock
- 1/2 cup/120ml Apple Juice
- 1/2 cup/10g Dried Mushrooms
- 2 tbs Soy Sauce
- 5 tbs Maple Syrup
- 1 tbs Miso Paste
- 4 tbs Sweet Smoked Paprika
- 2 tbs Liquid Smoke (increase smoked paprika if you don’t have liquid smoke)
- 1 Red Onion, sautéed
- 2 Cloves of Garlic, sautéed
- 1/2 cup/100g Chickpeas
- 1 tsp Dried Sage
- 1/2 tsp Fennel Seeds
- 1 tsp Smoked Sea Salt
- 1 tsp Black Pepper

For the ‘Streak’

Dry
- 1 cup/130g Vital Wheat Gluten
- 2 tbs Chickpea Flour
- 1 tbs Nutritional Yeast

Wet
- 1/2 cup/80g Firm Tofu
- 1/2 cup/120ml Soy Milk
- 1/2 cup/100g Chickpeas
- 1 tsp Onion salt
- 1/4 tsp Garlic Powder
- 1 tsp Dried Tarragon
- 1 tbs White Miso Paste
- 1 tsp Pepper

- Additional Salt for sprinkling

(1) Separately blitz together the wet ingredients for both the bacon & streak parts. Set the blitzed streak wet mix aside.

(2) In a large mixing bowl add the dry ingredients for the bacon part & mix well with it’s wet mix.

(3) Once mixed it should form 1 ball of dough, turn the dough out on to a clean work surface.

(4) Knead well for 12 minutes. You can do this in a electric mixer After 12 minutes of kneading set the dough aside to rest.

(5) Repeat the same process for the streak part but kneading for 4-6 minutes.

(6) Roll/beat the bacon part using a rolling pin to around an A4 paper size. Do the same with the ‘streak’ dough.

(7) Lay the streak dough over the bacon dough & cut the doughs in half. Place a half on top of the other and beat the dough together.

(8) Generously sprinkle sea salt over the dough rectangle & set aside

(9) Pre heat a large saucepan of water over a medium heat to simmer.

(10) Wrap the dough tightly first in greaseproof paper then in cling film. Place the wrapped dough into the water for 2 hours, flipping over half way through cooking.

(11) After two hours remove the bacon from the water & allow to cool. Once cool enough to handle unwrap the bacon & place it into the fridge to completely cool.

(12) Once chilled, slice the bacon to the thickness of your choice, you can eat cold or pan fry, grill or bake until golden & crisp.

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"Frühstücksspeck" (Zentrum der Gesundheit)
- 50 g Reispapier
- 40 ml Sesamöl
- 20 ml Tamari
- 1 ½ TL Yaconsirup
- 1 gestrichener TL Räuchersalz
- ½ TL geräuchertes Paprikapulver

(1) Den Ofen auf 180 °C Umluft vorheizen und ein mit Backpapier ausgelegtes Ofengitter bereitstellen.

(2) Sesamöl, Tamari, Yaconsirup und Räuchersalz in eine Schüssel geben und verrühren.

(3) Das Reispapier in einer Schüssel mit kaltem Wasser ca. 1 Minute einweichen, aus dem Wasser nehmen und mit einem Pizzaroller oder einem Messer in ca. 4 cm breite Streifen schneiden.

(4) Dann in der Gewürzmischung wenden, auf das vorbereitete Ofengitter legen und für ca. 6 - 8 Minuten in den Ofen schieben.

(5) Das Gitter wieder aus dem Ofen nehmen und den "Speck" mit dem Paprikapulver bestreuen. Dann etwas abkühlen lassen, damit er knusprig wird.

(6) Der "Speck" passt sehr gut zu einem veganen Rührei, auf einen Burger oder auch zu einem Sandwich.

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Reis Seitan Cevapcici (VegaMuk)
- 400g gekochter Reis
- 100ml Wasser
- 2 EL Öl
- 2 großzügige TL Misopaste hell
- 1 EL Tomatenmark
- 3 EL Ajvar
- 1 TL Knoblauchpaste oder
- 2 Knoblauchzehen fein gewürfelt,
- 1 rote Zwiebel fein gewürfelt
- 1 EL Rauchsalz
- 1 EL geräuchte Paprika
- 1 EL Majoran
- 1 EL Oregano
- 30g Petersilie
- 200g Seitanpulver

Backzeit
200Grad/Umluft/45Minuten

Zubereitung

(1) Den gekochte Reis mit Wasser und Öl mit dem Stabmixer grob pürieren.

(2) Bis auf das Seitanpulver alle Gewürze und Kräuter hinzufügen und gut vermengen.

(3) Zum Schluss das Seitan hinzufügen und verkneten. 15 Minuten ruhen lassen.

(4) Aus der Seitan-Reis-Masse kleine Cevapcici Formen und auf ein mit Backpapier ausgelegtes Backblech legen und backen.

Man kann diese sofort genießen oder einmal auskühlen lassen und anschließend in der Pfanne anbraten.

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Mittwoch, 1. Januar 2020
Vegg-Igelchen
200ml Wasser
50g Tomatenmark
15 Tropfen Liquid Smoke
1 Zwiebel
2 gestr. TL Salz
Pfeffer
Paprikapulver
100g zerbröselte Reiswaffeln
Salzstangen

Alles miteinander verrühren und über die Reiswaffeln geben und vermischen.
Etwas ruhen lassen, nochmal umrühren und dann besteckt mit Salzstangen servieren.
Hält sich gekühlt mehrere Tage.

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Dienstag, 1. Oktober 2019
Zwiebelkuchen (von Federweisser Flasche)
Für den Teig:
- 250g Mehl
- 10g Hefe
- 40g Öl oder Butter
( - 1 Ei)
- 125ml Milch
- Prise Zucker
- Prise Salz

Belag:
- 500g Zwiebeln
- (100g Speckwürfel)
- 2 Eier
- 200g saure Sahne
- Salz
- Pfeffer
- Kümmel

(1) Mehl , Fett, und Salz in eine Schüssel geben. Milch erwärmen (nicht kochen!), Hefe darin auflösen. Mit den übrigen Zutaten verkneten, zugedeckt an einem warmen Ort ca 30 Minuten gehen lassen.

(2) Zwiebeln in dünne Ringe schneiden (nach Belieben vorher anbraten), mit Eiern, und saurer Sahne (und falls gewünscht Speckwürfeln) verquirlen.

(3) Teig nochmals durchkneten und auf ein gefettetes Backblech ausrollen.

(4) Zwiebelmischung über die Teigplatte giessen

(3) Mit Salz, Pfeffer und Kümmel würzen

(4) Bei 200 Grad in 30 - 40 min goldgelb backen

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Donnerstag, 12. September 2019
Larb Lettuce Wrap (adapted from the web)
- 1 tablespoon vegetable oil
- 4 large garlic cloves, thinly sliced
- 1 tablespoon plus 1 teaspoon sugar
- 1/2 pound vegetarian "ground meat"
- 2 tablespoons plus 1 teaspoon Asian fish sauce
- Salt
- Freshly ground pepper
- 1 tablespoon long-grain rice
- 2 tablespoons fresh lime juice
- 3 Thai chiles, very thinly sliced with seeds
- Boston lettuce leaves, for serving
- 1/4 small red onion, thinly sliced
- 1/4 cup torn Thai basil leaves -
- 1/4 cup torn mint leaves
- 1/4 cup torn cilantro leaves

(1) In a medium skillet, toast the rice over moderate heat, shaking the pan often, until browned, about 3 minutes. Transfer the rice to a plate and let cool completely. Put the toasted rice in a spice grinder and grind to a powder.

(2) In the skillet, heat the oil. Add the garlic and cook over moderately low heat, stirring a few times, until golden brown, about 1 minute. Add 1 teaspoon of the sugar and cook for about 20 seconds. Add the "ground meat" and cook over moderately high heat, breaking up finely, about 3 minutes. Add 1 teaspoon of the fish sauce and season with salt and pepper. Set aside.

(3) In a small bowl, combine the lime juice with the remaining 2 tablespoons of fish sauce, the remaining 1 tablespoon of sugar, two-thirds of the chiles and 1 tablespoon of water. Stir to dissolve the sugar.

(4) Arrange the lettuce leaves on a platter. Remove "meat" from the heat and stir in the onion, basil, mint, cilantro and the remaining chilie. Sprinkle with the rice powder. Mix with sauce and spoon onto the lettuce leaves.

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