Mittwoch, 1. Juni 2022
Flatbread
- 250 g wheat flour 550
- 175 ml lukewarm water
- 1 tsp sugar
- 1 tsp salt
- 1 tsp dry yeast or ¼ cube fresh yeast
- 2-3 tbsp olive oil
- optionally sesame, black sesame, black cumin or other spices, herbs and seeds as topping

(1) Place all dry ingredients in a bowl and mix thoroughly. If you use fresh yeast, dissolve it in the water.
(2) Add water and about a tablespoon of olive oil to the remaining ingredients and knead to form a smooth dough.
(3) Let the dough rise at room temperature for about an hour until it has increased significantly. (4) Place the risen dough on a floured work surface and shape into a loaf with floured hands.
(5) Place the flatbread on a baking tray lined with baking paper and use a knife to carve the typical flatbread pattern into the dough.
(6) Brush the surface with olive oil and sprinkle with sesame seeds, cumin and/or other toppings.
(7) Cover the flatbread blank again (e.g. with a second tray) and let it rise for about an hour.
(8) Preheat the oven to 230°C (top/bottom heat) and bake the flatbread for 12 to 14 minutes until the surface is lightly browned.

Notes:

When quartered, the flatbread can be cut across and filled to your heart's content.

Flatbread filled before baking tastes just as delicious, and you can also easily prepare it yourself.

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Sonntag, 10. Oktober 2021
Mürbeteig
- 300g Mehl
- 200g Butter
- 2 Esslöffel Wasser + nach Gefühl
- Salz
- Kräuter nach Geschmack

(1) mit kalten Händen arbeiten, Butter klein schneiden, schnell kneten, wenn zu klebrig kühlen
(2) in Frischhaltefolie 30min im Kühlschrank, dann rollen
(3) wenn süß, 100g Zucker dazu

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Sonntag, 22. März 2020
Beer Bread
- can of warm beer
- 3 cups of flour
- 1/4 cup of sugar

Bake at 180 degrees C, 40 - 60 minutes.

(Note: I have not tried this yet!)

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Dienstag, 1. Oktober 2019
Zwiebelkuchen (von Federweisser Flasche)
Für den Teig:
- 250g Mehl
- 10g Hefe
- 40g Öl oder Butter
( - 1 Ei)
- 125ml Milch
- Prise Zucker
- Prise Salz

Belag:
- 500g Zwiebeln
- (100g Speckwürfel)
- 2 Eier
- 200g saure Sahne
- Salz
- Pfeffer
- Kümmel

(1) Mehl , Fett, und Salz in eine Schüssel geben. Milch erwärmen (nicht kochen!), Hefe darin auflösen. Mit den übrigen Zutaten verkneten, zugedeckt an einem warmen Ort ca 30 Minuten gehen lassen.

(2) Zwiebeln in dünne Ringe schneiden (nach Belieben vorher anbraten), mit Eiern, und saurer Sahne (und falls gewünscht Speckwürfeln) verquirlen.

(3) Teig nochmals durchkneten und auf ein gefettetes Backblech ausrollen.

(4) Zwiebelmischung über die Teigplatte giessen

(3) Mit Salz, Pfeffer und Kümmel würzen

(4) Bei 200 Grad in 30 - 40 min goldgelb backen

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